Concept


A La Plancha is ooit begonnen als tijdelijk evenement, met als doel het Noordereiland te verlevendigen en meer bezoekers te trekken. Dat is aardig gelukt, want veel Rotterdammers weten het pop-up restaurant te vinden en A La Plancha is inmiddels niet meer weg te denken van het Noordereiland!

Inmiddels vele jaren verder wordt het tijdelijke restaurant nog steeds opgezet op het Noordereiland, op het landhoofd van de oude Willemsbrug. Boven het water met een waanzinnig uitzicht over de Maas en op de skyline van Rotterdam is het alsof je van een minivakantie geniet in eigen stad.

Ons openlucht restaurant, is alleen open bij aangename weersomstandigheden. We serveren dan eenvoudige, eerlijke visgerechten. Zo nu en dan kunnen we onze gasten trakteren op spontane optredens van muzikanten. We vinden samenwerken leuk en belangrijk, zo werken wij veel met locale ondernemers. Wat betreft onze medewerkers proberen we zoveel mogelijk mensen uit de wijk te betrekken. Zij beschikken niet altijd over grote horeca ervaring maar zijn wel flexibel en betrokken.

Image

ONZE KEUKEN


A La Plancha 'op de Plaat' is geïnspireerd door de Spaanse, Marokkaanse en Zuid-Amerikaanse restaurantjes waar verse vis in de openlucht op de plancha wordt gebakken. De vis wordt onder het genot van een lekker glas wijn en smakelijke bijgerechten geserveerd. Het menu wisselt dagelijks en is o.a. afhankelijk van het beschikbare aanbod. In Rotterdam zorgt Schmidt Zeevis voornamelijk voor verse duurzaam gevangen vis en schaaldieren, maar de sfeer en ambiance is mediterraans. We blijven onze gasten verrassen met nieuwe gerechten. Zo waren wij bijvoorbeeld in 2011 (een van) de eerste restaurants in Nederland met ceviche op het menu hadden!

Bij A La Plancha 'aan Wal' koken we met het seizoen mee en vooral waar we zelf trek in hebben. Geen moeilijke liflafjes maar verse en eerlijke gerechten. Ook in deze keuken hebben we een plancha! Daar bereiden we nog steeds vis maar gaan we ook vlees -en vegetarische gerechten klaarmaken. We hebben geen vaste kaart zodat we jullie kunnen verrassen met een nieuw gerecht. We laten ons leiden door wat in het seizoen is, wat de markt biedt en waar ons hoofd naar staat. Van huisgemaakte Engelse ‘pies’ tot Hollandse asperges met ham van Limburgse livar varkens. Van bitterballen tot oesters en van linzensoep tot een klassieke bisque d’homard om een paar voorbeelden te noemen.

Image

Hoe het begon


Er was lange tijd weinig te beleven op de rivieroevers van het Noordereiland, het eiland in de Maas. In 2012 kwam daar verandering in, toen het pop-up visrestaurant de tafels dekte op het landhoofd van de oude Wilhelminabrug. Bij mooi weer siste de verse vis op de plancha (grill) en konden Rotterdammers genieten van het weidse uitzicht over de Maas en veel gezelligheid.

Het Noordereiland aantrekkelijk maken om te wonen en te verblijven, dat was de vraag van deelgemeente Feijenoord en woningbouwcorporatie Woonstad Rotterdam. Missie geslaagd, want A La Plancha zette het Noordereiland in Rotterdam in de schijnwerpers. En niet alleen dankzij het fantastische terras aan het water. Het restaurant stimuleert de wijkeconomie door te werken met lokale leveranciers en biedt werkgelegenheid op het eiland. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de kans om zich te ontwikkelen, met of zonder horeca-ervaring. Door de eilandbewoners en ondernemers actief te betrekken bij A La Plancha wordt de buurtcohesie versterkt. Bezoekers weten het Noordereiland weer te vinden: een plek om een vakantiegevoel te krijgen en het dagelijkse leven even te ontvluchten, onder genot van duurzaam gevangen vis en een goed glas wijn. Door beleidsmakers wordt A La Plancha daarom veelvuldig als voorbeeld van een uniek concept benoemd. A La Plancha is zo’n succes dat wat ooit begon met een tijdelijke evenementenvergunning voor twaalf dagen, is uitgegroeid tot een restaurant met een exploitatieperiode van zes maanden.

Image

Rendement, niet alleen in Euro’s


A La Plancha is naast een restaurant ook een maatschappelijk verantwoorde onderneming. Waar duurzaamheid bovenaan staat en waar de belangen van alle stakeholders gediend worden. Bij alles wat wij doen, willen we van toegevoegde waarde zijn voor onze maatschappij en omgeving: zowel economisch, maatschappelijk als ecologisch.

Wij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die uit verschillende maatschappelijke programma's bij ons terecht komen of die we zelf tegen het lijf zijn gelopen. We bieden jongeren en studenten zonder horeca ervaring de kans om iets op te steken in ons restaurant. We werken daarbij zoveel mogelijk met eilandbewoners. Maar niet alleen voor jongeren is er een plek, wij verwelkomen ook graag ouderen uit de buurt die het leuk vinden om nog een beetje actief bezig te zijn. Vooral in de ochtenden en middagen zijn er tal van klusjes rondom A La Plancha te doen.

We streven er naar zoveel mogelijk te werken met producten die een zo klein mogelijke afdruk op onze planeet achterlaten. Voedselverspilling is ook iets wat wij drastisch willen terugdringen en wij proberen onze bedrijfsprocessen zo veel mogelijk te verduurzamen. Als je het leuk vind om hierover met ons mee te praten, nodigen wij je uit in onze online community Casa de Amigos.

Image